"SFÂNTUL DIN MONTPARNASSE" de la document la mit. 100 de ani de exegezã brâncușianã.
Proiect de cercetare exploratorie/Autoritatea Naþionala Romana pentru Cercetare ªtiinþificã, CNCS-UEFISCDI, numãr proiect PN-II-ID-PCE-2011-3-0200, director de proiect Dr. Ioana Vlasiu.
  
Proiectul are ca punct de pornire donația postumã a arhivei istoricului de artã Barbu Brezianu (18 martie 1909 - 14 ianuarie 2008) cãtre Institutul de Istoria Artei "G.Oprescu" al Academiei Române din Bucuresti. Voinþa lui Barbu Brezianu a fost dusã la îndeplinire de cãtre fiul sãu, Andrei Brezianu, cãruia îi mulþumim ºi pe aceastã cale. Donația cuprinde:

· biblioteca - specializatã în sculptura modernã și contemporanã, vizând, mai cu seamã opera sculptorului român Constantin Brâncuși
· material documentar organizat în dosare tematice, dedicate în primul rând biografiei ºi operei lui Brâncuºi, dar ºi altor teme de cercetare legate de arta româneascã modernã cãrora Barbu Brezianu li s-a consacrat
· corespondenþã cu istorici de artã români ºi strãini  
· fotografii

Proiectul îºi propune sã transforme Centrul de studii brâncuºiene „Barbu Brezianu” din cadrul Institutului de Istoria Artei „G.Oprescu” într-un loc de referinþã pentru cercetarea de istoria artei   oferind cercetãtorilor o arhivã organizatã, accesibilã ºi bogatã în materiale de studiu în mãsurã sã stimuleze reflecþia asupra modernitãþii în artele vizuale.
 
Pentru a atinge acest obiectiv, echipa proiectului  a stabilit mai multe etape de lucru și direcþii prin care arhiva sã fie pusã în valoare:

ARHIVAREA (conservarea, inventarierea și clasificarea tuturor documentelor din donaþie)
CERCETAREA (deschiderea spre noi perspective de cercetare în istoria sculpturii, pornind de la documentele de arhivã)
PUBLICAREA (organizarea și participarea la ateliere de lucru și conferințe; organizarea conferinței internaționale “After Brancusi”, urmatã de publicarea atât a cercetãrilor prezentate, cât ºi a unei selecþii de documente de arhivã) 
CONECTAREA cu practica artei contemporane (artiști invitați sã imagineze modalitãþi de activare ºi interogare a arhivei)